Abonare la newsletter

* indicates required

Ecoturism – Oltenia de sub Munte

Considerăm că ecoturismul este o alternativă viabilă a dezvoltării durabile a zonei, bazată pe patrimoniul natural și cultural al acesteia.

Patrimoniul natural excepțional al zonei, în special Parcul Național Buila-Vânturarița, reprezintă un pilon extrem de important al dezvoltării ecoturistice a regiunii.

Zona a primit în 2008 titlul de „Destinaţie turistică europeană de excelenţă”, iar dintr-un proiect derulat în 2014 dorim să obținem pentru Oltenia de sub Munte statutul de destinație ecoturistică.

Oltenia de sub Munte este un brand turistic în devenire la promovarea și dezvoltarea ecoturistică a zonei contribuind și noi în timp cu proiectele și activitățile noastre.

La_pas_2012.jpgÎn permanență ne-am preocupat de apropierea comunităților locale de natură, de integrarea valorilor naturale cu cele culturale ale zonei, de nevoile economice și sociale ale localnicilor.

Preocupările au fost materializate prin activități și proiecte de monitorizare și analiză a dezvoltării turismului local, de planificare strategică (Stategia de turism a Parcul Național Buila-Vânturarița și a zonei), de informare, conștientizare și educare a localnicilor, de promovarea a zonei și de amenajare a infrastructurii specifice de vizitare.

Am realizat și lucrăm la dezvoltarea infrastructurii turistice specifice practicării ecoturismului în zonă:

- poster_ecoturism.jpgRemarcarea, amenajarea, omologarea și întreținerea rețelei de trasee turistice marcate ale parcului: 19 trasee, însumând în total peste 250 km drumuri forestiere și poteci.
- Reconstrucția a două refugii turistice și reparația a două adăposturi.
- Amenajarea a nouă spații de campare.
- Amenajarea câtorva zeci de puncte de informare la intrările parcului, spațiile de campare și obiective din parc și zonă.
- Amenajarea a 3 trasee tematice:

1. Poveștile Pădurii din Parcul Național Buila-Vânturarița - traseu selecționat de către Asociația de Ecoturism din România printre cele mai frumoase 7 poteci tematice din țară.

Deschis în vara anului 2010, acest traseu tematic este o incursiune de poveste în minunata lume a Pădurii.
Cei care păşesc cu ochi şi inima larg deschise nu vor fi dezamăgiţi, deoarece, alături de câteva surprize pregătite de noi pe traseu, au posibilitatea de a descoperi pădurea cu toate cele 5 simţuri.
De-a lungul traseului care durează aproximativ 3 ore, vizitatorii vor afla care sunt diferenţele dintre o pădure plantată şi una naturală şi cât timp îi ia unei păduri să ajungă „la bătrâneţe”. Mai apoi îi aşteaptă o surpriză tactilă care le dezvăluie diferite texturi de scoarţă şi forme de frunze ale arborilor din parc. Aproape de Poiana Scărişoara v-am pregătit o scurtă lecţie despre cum ne dăm seama ce vieţuitoare se află sau au trecut prin zonă, după semnele şi urmele lăsate. Despre rolul extrem de important al arborilor morţi sau bătrâni şi despre universul în miniatură pe care îl susţin veţi afla informaţii în continuare. Pădurea a fost dintotdeauna un loc de naştere a legendelor, iar pentru acest traseu a fost culeasă una des auzită prin părţile locului, cea despre Muma Pădurii.  

O descriere in imagini a acestui traseu poate fi gasita pe aceasta pagină.  
 
Traseul nu este foarte dificil, parte din el este pe drum forestier, iar restul prin pădure, pe o potecă amenajată în porţiunile mai abrupte prin montarea unei balustrade, el putând fi parcurs şi de persoane mai în vârstă.

Lungime traseu: 7 km
Diferență de nivel: 300 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 2 ore /4 ore

Traseul se suprapune peste porţiuni a două trasee turistice:
Traseu nr. 5 – Satul Pietreni - Poiana Scărişoara – marcaj triunghi roşu;
Traseu nr. 6 – Poiana Scărişoara – Schitul Pătrunsa – marcaj punct galben.

Pe traseu sunt montate nouă panouri informativ-educative:
1. Panou intrare – hartă a traseului, mesaj introductiv în traseu;
2. Panou diversitatea pădurii – sunt prezentate în paralel diverse specii de copaci; este amplasat într-o zonă care permite observarea acestora. Are ataşată o parte cu frunze sculptate asociate fiecărui copac prezentat;
3. Panou evoluţia pădurii – cuprinde descrierea etapelor de evoluţie ale unei păduri; este amplasat într-o zonă unde se pot observa o parte din stadiile de evoluţie ale pădurii;
4. Panou pădure plantată vs. pădure naturală – descrie comparativ cele două tipuri de pădure întâlnite de-a lungul traseului;
5. Panou legendele pădurii – este descrisă una din cele mai comune legende din zonă, cea cu Muma Pădurii;
6. Panou cu semne şi urme din pădure – sunt descrie urmele şi semnele pe care le lasă în natură unele specii de animale;
7. Panou lemn bătrân -  descriere în imagini şi text a importanţei lemnului bătrân din pădure; este amplasat într-o zonă cu pădure virgină;
8. Panou lemn mort -  descriere în imagini şi text a importanţei lemnului mort din pădure; este amplasat într-o zonă cu pădure virgină;  
9. Panou final traseu – hartă a traseului, mesaj de rămas bun.

2. Ranger Junior al Parcului Național Buila-Vânturarița

Traseul amenajat în 2009 oferă informații, pe înțelesul celor mici, despre speciile de floră și faună care pot fi întâlnite de-a lungul său, despre cum s-a format Masivul Buila-Vânturarița şi de ce găsim aici fosile vechi de sute de milioane de ani, despre vremea la munte şi despre cum trebuie să se pregătească pentru o excursie. De-a lungul său se pot desfăşura activităţi practice de cunoaştere, cercetare interactivă, descoperirea naturii prin joc.
Traseul pornește din Poiana Prislop, locul de tabără al rangerilor juniori. Aici a fost amenajat un foișor cu panouri informative, continuă aproximativ 1.5 km pe drumul forestier Prislop, iar apoi prin pădure pe valea Izvorului Larg până în creasta Masivului Buila-Vânturarița, în Curmatura Builei.
Porțiunea de traseu care străbate pădurea oferă vizitatorilor posibilitatea de a face comparația între o pădure de conifere plantată de om și o pădure virgină, în care nu a  avut loc intervenție umană. De asemenea, de-a lungul potecii se pot admira mai multe specii de plante ocrotite de lege, dar și urme ale mamiferelor, roci si fosile. Toate aceste puncte de interes sunt marcate în teren prin panouri informative.

Lungime traseu: 8 km
Diferență de nivel: 800 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 4 ore / 6 ore

Traseul tematic cuprinde porţiuni din trei trasee turistice:
traseul 3 – triunghi galben – porţiunea Poiana Prislop - Intersecţia drumului Prislop cu Izvorul Larg.
traseul nr. 6 – triunghi galben – Intersecţia drumului Prislop cu Izvorul Larg – Curmătura Builei;

Pe traseu sunt montate 8 panouri informativ-educative, iar la foișor alte 10:
Panouri traseu:
1. Panou de intrare în traseu – informaţii despre traseul Ranger Junior şi o hartă a acestuia;
2. Panou geologie – informaţii despre geologia masivului, modul de formare al acestuia, fosile;
3. Panou orhidee – informaţii despre specia Epipactis helleborine, specie de orhidee întâlnită pe traseu;
4. Panou fauna – amplasat lângă un observator de faună amenajat, cu informaţii despre speciile de faună care pot fi observate de-a lungul traseului;
5. Panou pădure – descrie cele mai importante elemente din pădurea străbătută de traseu: specii, diferenţa dintre pădurea plantată si pădurea virgină;
6. Panou orhidee – informaţii despre specia Dactilorhiya maculata, specie de orhidee întâlnită pe traseu;
7. Panou orhidee – informaţii despre specia Plathantera bifolia, specie de orhidee întâlnita pe traseu;
8. Panou floră – informaţii despre Ligularia sibirica (curechi de munte), specie ocrotită la nivel european. Este amplasat într-un sit cu Ligularia sibirica de pe traseu.

Panouri foişor:
1. Panou introducere Ranger Junior – harta traseului Ranger Junior şi câteva cuvinte de bun venit adresate Rangerului Junior;
2. Panou geologie – informaţii despre geologia masivului, modul de formare al acestuia, fosile;
3. Panou descrierea pădurii – sunt prezentate informaţii despre pădure;
4. Panou faună – informaţii despre fauna parcului şi apartenenţa acesteia la diferite tipuri de habitate;
5. Panou floră – informaţii despre flora parcului, cu descrierea speciilor importante întâlnite de-a lungul traseului;
6. Panou hartă turistică – harta turistică a parcului, descrierea traseelor turistice din parc;
7. Panou reguli – prezentarea grafică a activităţilor permise şi interzise din parc;
8. Panou cu imagini – imagini de la diverse activităţi desfăşurate în parc (în principal de educaţie ecologică);
9. Panou cu imagini din parc – peisaje, floră, faună;
10. Panou meteo – practice despre cunoaşterea vremii, a semnelor naturii.

3. Porțile Parcului Național Buila-Vânturarița: natură și spiritualitate

Traseul amenajat în 2007 reunește elemente deosebite de peisaj, floră, faună cu elemente cultural istorice (schituri și mănăstiri), aflate chiar la porțile de intrare ale parcului.
Traseul porneşte din satul Bistriţa, urmează firul râului Bistriţa, prin cheile prin care le taie între pereţii calcaroşi ai Muntelui Arnota şi se continuă, după traversarea muchiei Târnicior, prin Cheile Costeştilor până în satul Pietreni.
Cheile Bistriţei vâlcene cu o lungime de circa 2 km, se remarcă prin frumuseţea reliefului carstic cu pereţi înalţi, stânci, peşteri, prin cascade dar şi prin flora şi fauna deosebit de bogate în specii rare. După 4 km de la pornire să se ajungă la o confluenţă numită Între Râuri, de unde urcă accentuat înspre est pe Valea Târnicior, cel mai înalt punct al traseului (900 m). Urmează coborârea în aval pe valea Costeşti, pe pe versantul estic al Cheilor Costeştilor.
Principale obiective naturale și cultural-istorice de pe traseu sunt marcate prin amplasarea de-a lungul traseului a 12 panouri informative. La cele două porți de intrare în traseu şi implicit în parc au fost amplasate câte un panou cu informații generale despre parc, descrierea traseului tematic și o hartă a acestuia.

Lungime traseu: 9.5 Km
Diferență de nivel: 250 m
Durata aproximativă de parcurgere (cu / fără interpretare): 4 ore / 6 ore

Traseul tematic cuprinde porţiuni din 3 trasee turistice din P.N. Buila-Vânturarița:
-  traseul 1 – triunghi albastru – porţiunea satul Bistriţa – Între Râuri (Târnicior);
-  traseul 3 – triunghi galben – porţiunea satul Pietreni –  Târnicior;
-  traseul 4 – cruce albastră – Valea Târnicior – integral.

Pe traseu sunt montate 12 panouri informativ-educative
1. Panou general traseu - Costești – informații generale despre parc, o descriere a traseului, o hartă a acestuia;
2. Panou intrare în traseu - Bistrița – informații generale despre parc, o descriere a traseului, o hartă a acestuia;
3. Panou Mănăstirea Bistriţa – istoric al Mănăstirii Bistriţa, o hartă a traseului;
4. Panou Peștera Liliecilor (Sf. Grigore Decapolitul) – descriere a peșterii și a celor două biserici din peșteră, o hartă a peşterii, o hartă a traseului;
5. Panoul Schitul Păpuşa – istoric al Schitului Păpuşa, o hartă a traseului;
6. Panoul Mănăstirea Arnota – istoric al Mănăstirii Arnota, o hartă a traseului;
7. Panou Cheile Bistriței – descriere a cheilor și a speciilor de floră și faună care pot fi găsite aici, o hartă a traseului;
8. Panou Peștera Urșilor – descriere a peșterii, imagini, o hartă a traseului;
9. Panou Poiana cu ghiocei – conține imagini și informații despre flora și fauna din poiană, o hartă a traseului;
10. Panou Cheile Costești – informații despre chei (floră, faună), o hartă a traseului;
11. Panou Schit 44 de Izvoare – istoric al schitului, o hartă a traseului;
12. Panou intrare în traseu - Pietreni – informații generale despre parc, o descriere a traseului, o hartă a traseului.

Povestile_padurii_final.jpg

  • Reconstruirea și amenajarea a două refugii turistice: Curmătura Builei și Piscul cu Brazi
  • Amenajarea a 7 spații de campare (cu panou informativ, masă și bănci, vatră de foc, container de gunoi)
  • Amenajarea celor 6 puncte de intrare în parc (cu panou informativ, container de gunoi)
  • Amenajarea unui foișor educativ (cu 10 panouri informative)
  • Lucrrări de amenajare a unei cabane (Codric)
  • Amenajarea Rezervației Naturale Muzeul Trovanților Costești
  • Amenajarea unui punct de informare în Horezu
  • Amplasarea a 11 panouri informative la obiective turistice cultural-istorice din satele de lângă parc

Pliant_PNBV_2010_1.jpg Pliant_PNBV_2010_1.jpg

 

Am realizat până acum foarte multe materiale informative despre Parcul Național Buila-Vânturarița, Rezervația Naturală Muzeul Trovanților Costești și regiune, toate vizând promovarea parcului și rezervației prin patrimoniul cultural al zonei și al acestuia prin parc și rezervație:

 

Pliant_PNBV_2010_1.jpg

 

Acestea sunt câteva dintre proiectele prin care au fost realizate materialele informative menționate mai sus:

2006-2007 - Porţile Parcului Naţional Buila-Vânturariţa: natură şi spiritualitate

Proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: iulie 2006 – aprilie 2007
Beneficiari: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa, comunităţile locale, turiştii
Finanţatori: Fundaţia pentru Parteneriat Miercurea Ciuc şi Asociaţia de Ecoturism din România (16.044 lei), Consiliul Judeţean Vâlcea(5.000 lei)
Valoare: 35.429 lei
Parteneri: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa, C.J. Vâlcea, Consiliul Local al Comunei Costeşti, Asociaţia Depresiunii Horezu, Agenţia de Turism Econatur Travel Rm. Vâlcea.
Obiective:
- Amenajarea şi promovarea unui traseu ecoturistic în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa
- Realizarea a 3 sesiuni de training în tehnicile practicării ecoturismului şi agroturismului destinat locuitorilor Comunei Costeşti
Realizări:
- Amenajarea unui traseu de ecoturism în parc:
- Marcarea a 3 porţiuni din traseele turistice din parc:
traseul 1 – triunghi albastru – porţiunea Bistriţa – Între Râuri
traseul 3 – triunghi galben – porţiunea Pietreni – Târnicior
traseul 4 – cruce albastră – Valea Târnicior – integral
- Confecţionarea şi amplasarea a 10 stâlpi pentru săgeţi informative
- Confecţionarea şi amplasarea a 10 panouri informative (3 - 1,5x1 m şi 7 – 60x70 cm)
- Editarea a două hărţi turistice ale traseului
- Promovarea traseului:
editarea şi tipărirea a 200 postere A2 şi 2.000 pliante română-engleză
promovarea traseului prin pagina web www.kogayon.ro
promovarea traseului prin organizarea de întâlniri, articole în presa locală, emisiuni TV, participări la târguri de turism, simpozioane, etc.
onceperea unui program turistic pt. promovarea traseului Realizarea unor sesiuni de instruire pentru localnicii din Costeşti în domeniul ecoturismului.
-  Realizarea a 3 sesiuni de training în tehnicile practicării ecoturismului şi agroturismului destinat locuitorilor Comunei Costeşti

2006-2007 - Implementarea Reţelei Ecologice Europene NATURA 2000 pe teritoriul P.N. Buila-Vânturariţa şi realizarea Planului de Management al parcului

Proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: octombrie 2006 – decembrie 2007
Beneficiari: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa, comunităţile locale, turiştii
Finanţatori: Administraţia Fondului pentru Mediu (80%) şi R.N.P. Romsilva (10%)
Parteneri: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa
Valoare: 304.500 lei
Realizări:
-  Implementarea Reţelei Ecologice Europene NATURA 2000 pe teritoriul Parcului Naţional Buila-Vânturariţa: studii şi cercetări în domeniul florei şi faunei Masivului, identificarea speciilor protejate şi a habitatelor prioritare, măsurători GPS pentru delimitarea habitatelor, realizarea de materiale cartografice tematice;
-  Punerea bazelor infrastructurii Parcului Naţional Buila-Vânturariţa:
Revizuirea reţelei de trasee turistice
Marcarea traseelor turistice din parc şi care tranzitează parcul - peste 250 km trasee
Amplasarea a 58 stâlpi cu săgeţi indicatoare la capetele şi intersecţiile traseelor
Consolidarea potecilor şi montarea de balustrade de susţinere în locurile periculoase
Amenajarea a 7 spaţii campare (panou informativ, container pentru gunoi, masă cu bănci, vatră de foc)
Repararea a 3 refugii turistice
Amenajarea celor 6 intrări în parc (panou informativ, container pentru gunoi)
Editarea hărţii turistice a parcului şi a ghidului turistic al acestuia
Igienizarea zonelor cu circulaţie turistică intensă
- Campanie de informare şi conştientizare publică referitoare la statutul de parc naţional, conservarea biodiversităţii şi managementul mediului
Realizarea paginii web a parcului
Editare-tipărire publicaţii: 13 panouri, 1.000 postere, 5.000 broşuri, 10.000 pliante, 2.000 chestionare, 5.000 bilete

2009 - Reconstrucţia Refugiului Turistic Curmătura Builei

proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: mai - iulie 2009
Beneficiari: parcul naţional, turişti, comunităţile locale
Finanţatori: Asociaţia Kogayon (21.000 lei - proveniti din 2% din impozitul pe venit donat in 2008)
Valoare: 50.000 lei
Parteneri: Administraţia Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, Obştea Moşnenilor Bărbăteşti
Realizări:
-  Reconstrucţia şi amenajarea Refugiului Turistic Curmătura Builei

2009 - Rangeri Juniori – prieteni ai Parcului Naţional Buila-Vânturariţa

proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: aprilie - octombrie 2009
Beneficiari: elevi ai şcolilor din zona parcului, comunităţile locale, turişti
Finanţatori: Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, programul "Spaţii verzi" (17.985 lei)
Valoare: 27.715 lei
Parteneri: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa, Inspectoratul Şcolar Vâlcea
Obiective:
- Asigurarea pentru elevii şcolilor din zonă a unei baze de cunoştinţe referitoare la conservarea geodiversităţii si biodiversităţii parcului, prin intermediul unor prezentări, lecţii în natură, tabere şi prin implicarea acestora în activităţi practice specifice în parc
- Conştientizarea populaţiei din zona parcului cu privire la importanţa conservării geodiversităţii şi biodiversităţii parcului prin organizarea Zilei Parcului Naţional Buila-Vânturariţa şi a unor manifestări locale cu ajutorul membrilor asociaţiei, a personalului Administraţiei parcului şi a Rangerilor Juniori
- Construirea şi amenajarea unui foişor educativ, în zona Poiana Prislop, necesar pentru lecţiile în aer liber
- Realizarea unui traseu tematic educativ pentru educarea/instruirea Rangerilor Juniori
Realizări:
- Construirea şi amenajarea unui foişor educativ, în zona Poiana Prislop, cu 10 panouri informative
- Amenajarea unui traseu tematic în parc - confecţionarea şi amplasarea a 9 panouri informative în puncte de interes de pe traseu (100x80 cm) cu informaţii despre geologie, floră, pădure, faună etc.
- Editarea şi tipărirea a 300 broşuri şi 3.000 pliante "Cum să devin Junior Ranger al Parcului Naţional Buila-Vânturariţa?"
- Organizarea pentru elevii şcolilor din zonă de prezentări, lecţii în natură, tabere Junior Ranger
- Organizarea Zilei Parcului Naţional Buila-Vânturariţa - 3 octombrie 2009

2009-2010 - Poveştile pădurii în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: octombrie 2009 - martie 2010
Beneficiari: elevi ai şcolilor din zona parcului, comunităţile locale, turişti
Finanţator: Deutsche Bundesstiftung Umwelt şi Alfred Toepfer Stiftung F.V.S.(programul NatuRegio - Trainees for nature)
Valoare: 3.000 euro
Parteneri: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa
Realizări:
- Realizarea unui traseu educativ pentru cunoaşterea pădurii, în vederea îmbunătăţirii infrastructurii educative necesare desfăşurării activităţilor educative în parc: 9 panouri informative pe traseul Satul Pietreni – Valea Morii – Poiana Scărişoara – Schitul Pătrunsa, cu ajutorul cărora vizitatorii vor descoperi câteva dintre secretele naturii: diversitatea speciilor arboricole ale unei păduri, etapele evoluţiei pădurii de la sămânţă până la pădure matură, diferenţa dintre o pădure naturală şi o pădure plantată, legende despre Muma Pădurii ca ocrotitoare a pădurii, semnele lasate de vieţuitoarele pădurii, varietatea vieţii din copacii uscaţi şi putreziţi etc.
- Informarea şi educarea elevilor din şcolile din zona parcului cu privire la importanţa conservării geodiversităţii şi biodiversităţii parcului: pezentări, lecţii de educaţie ecologică, excursii şi drumeţii, tabere ranger junior.

2011 - Reconstrucţia Refugiului Turistic Piscul cu Brazi

proiect implementat de Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: iulie 20011
Beneficiari: parcul naţional, turişti, comunităţile locale
Finanţatori: Asociaţia Kogayon (6.000 lei - proveniti din 2% din impozitul pe venit donat in 2010)
Valoare: 20.000 lei
Parteneri: Administraţia Parcului Naţional Buila-Vânturariţa, Primăria Bărbăteşti
Realizări:
-  Reconstrucţia şi amenajarea Refugiului Turistic Piscul cu Brazi

2012 - La pas pe ulite si drumuri de munte din Parcul Naţional Buila-Vânturariţa

Proiect implementat de: Asociaţia Kogayon
Perioada de derulare: aprilie - septembrie 2012
Beneficiari: elevi ai şcolilor din zona parcului, comunităţile locale, turişti
Finanţatori: Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, programul "Spaţii verzi" - 19.786 lei
Valoare: 30.440 lei
Parteneri: Administraţia P.N. Buila-Vânturariţa, Primaria Horezu, Liceul Horezu si Asociatia Mount Club
Obiective:
1. Amenajarea unui punct de informare turistică al P.N. Buila-Vanturarița în centrul de informare al Orașului Horezu.
2. Identificarea și promovarea obiectivelor turistice din două sate ale comunităților locale ale parcului: Pietreni și Bărbătești.
3. Educația ecologică a elevilor școlilor din zonă prin prezentări, drumeții, organizarea unui concurs și a unei expozitii foto, editarea unor materiale educativ-informative și de promovare.
Realizări:
-  Publicarea unei broșuri și a unui pliant intitulate “La pas pe ulițe și drumuri de munte din Parcul Național Buila-Vânturarița”, cuprinzând informații despre toate obiectivele de interes din localitățile de la poalele parcului: Horezu, Măldărești, Costești, Bărbătești, Stoenești, Cheia, Băile Olănești.
-  Realizarea și montarea a 11 panouri informative la obiective cultural-istorice din satele Costești, Bistrița, Pietreni, Bărbătești, Bodesti, Olari și Măldărești.
-  Amenajarea unui punct de informare turistică al P.N. Buila-Vanturarița, în clădirea centrului de informare al orașului Horezu.
-  Organizarea unei expoziții foto itinerante, cu fotografiile premiante dintre cele realizate de vizitatori și localnici, în P.N. Buila-Vanturarița și în satele din zonă în cadrul concursului foto organizat.
- Realizarea unei serii de activități educative adresate copiilor din comunitățile locale, cuprinzând prezentări, drumeții și tabere în P.N. Buila-Vanturarița.

2014 - Oltenia de sub Munte - zonă ecoturistică

Fiecare angajat poate decide dacă 3,5% din impozitul datorat statului din salarii sau din venituri extrasalariale poate fi lăsat statului sau poate fi direcționat către o organizație nonprofit.

afla mai multe

 
Rezultate sondaj ianuarie 2024

Vezi toate noutatile