Abonare la newsletter

* indicates required

Traseul 12

t1.jpgSatul Valea Cheii – Schitul Iezer – Valea Cheia (comun cu traseul 8) – Cantonul Silvic Comarnice (racord cu traseul 13) – Cabana Cheia (pe Brâna Caprelor) (racord traseele 5, 13, 14, 15, 17, 18)

Track-ul gps al traseului

traseu12.gpx

traseu12_ro.jpg
Lungime reală
(km)
Altitudine start
(m)
Altitudine finală
(m)
Altitudinea maximă
(m)
Amplitudine
Alt max - Alt min
(m)
Diferenţă nivel pozitivă
(m)
Diferenţă nivel negativă
(m)
14.31 442.9 909.3 1216.6 773.7 1664.4 -1198.0


Timp de mers :

  • vara : 4 – 5 h
  • iarna : interzis pe Brâna Caprelor

Locuri de adăpost : Schitul Iezer, Cantonul Silvic Codric, Cabana Cheia

Puncte de alimentare cu apă : Schitul Iezer, Cantonul Silvic Codric

Descriere : Traseul face legătura dintre Satul Cheia şi versantul nord-vestic al crestei. Este un traseu uşor în prima parte, pe drum forestier, dar cu grad sporit de dificultate în partea finală, când trebuie parcursă Brăna Caprelor, traseu cu multe porţiuni expuse, interzis iarna. Se recomandă ca această porţiune să fie parcursă doar de turişti experimentaţi, pentru restul existând varianta mai lungă dar mult mai uşoară a traseului nr. 13, marcat cu cruce galbenă, care ajunge la Cabana Cheia pe drumul forestier.

Traseul începe din Satul Cheia, unde se află un stâlp indicator. Pe o porţiune de 9 km pe drumul forestier, traseul este comun cu traseul nr. 8, marcat cu cruce roşie ce merge în Satul Bărbăteşti pe la schiturile Pahomie şi Pătrunsa. După 3 km de la plecare ajungem la Schitul Iezer, apoi lăsăm pe rând în stânga o cabană, un canton silvic şi văile Călăuzul Mare, Valea Lupului şi Cracul Tisei şi ajungem după 9 km la intersecţia cu drumul spre Schitul Pahomie, de unde ne despărţim de traseul nr. 8 marcat cu cruce roşie. Aici se află o troiţă, un panou informativ şi un stâlp indicator. Continuăm pe drumul forestier de pe Valea Cheia, trecem de nişte ruine ale unor clădiri şi de o intersecţie cu un drum forestier care vine din stânga (Valea Neagră), punct de unde intrăm în Parcul Naţional Buila-Vânturariţa (limita marcată cu pătrat roşu cu chenar alb) şi după 4 km ajungem la un stâlp indicator, de unde traseul părăseşte drumul forestier. Înainte pe drum continuă traseul nr. 13, marcat cu cruce galbenă. De la intersecţie urcăm în stânga în pădure şi ajungem într-un mic platou, în dreptul Cantonului Silvic Codric. Urcăm în stânga pe muchie, prin exploatarea forestieră şi în 30 minute ajungem la baza stâncilor. De aici schimbăm direcţia de mers înspre dreapta, pe curbă de nivel. După 10 minute ieşim într-o rarişte, de unde începe traseul pe Brâna Caprelor. Acesta mai întâi urcă printr-o zonă cu grohotiş de la baza peretelui calcaros şi apoi prin pădure până într-o muchie. Dacă urcăm 20 m în dreapta ajungem într-un pisc de unde ni se deschide priveliştea asupra Cheilor Cheii dar şi asupra masivelor Cozia şi Narăţ. Poteca firavă continuă prin pădure pe la baza peretelui, traversează o zonă expusă fără vegetaţie, reintră în pădure printr-un aluniş, apoi coboară printr-o zonă mai abruptă şi mai periculoasă cu rădăcini ca puncte de sprijin. Continuăm pe brâna îngustă având din loc în loc ca sprijin molizi şi mesteceni şi după 30-40 minute de la intrarea pe Brâna Caprelor ajungem la un alt punct de belvedere, de unde vedem întregul sector de chei. De aici coborâm în stânga pentru a traversa un vâlcel abrupt cu grohotiş, ne înscriem după traversare pe lângă peretele din stânga şi coborâm în serpentine scurte până aproape de nivelul râului. Traversăm un vâlcel cu grohotiş, apoi o zonă cu blocuri mari de calcar prăbuşite şi coborâm până în apropierea cascadelor râului. De la râu începem din nou să urcăm, strecurându-ne printre şi pe sub blocuri imense de calcar, până ajungem la zona unde râul se domoleşte, semn că am străbătut cheile şi zona cu calcare. De aici poteca devine vizibilă şi continuă pe malul râului prin pădure. Ocolim Santinela Cheii, trecem un izvor şi după 10 minute prin pădure ajungem la Cabana Cheia, situată pe malul stâng al Pârâului Comarnice, înconjurata de formaţiuni calcaroase: Muntele Stogu în nord-est, Masivul Stogşoare în est, Claia Strâmbă şi Santinela Cheii în sud.